Sunday, January 24, 2010

Nukilan Panas...Pencerah Minda

alfaaizy bersua kembali...apa cerita semua sahabat emas? Daripada pengamatan saya aktiviti pelaburan emas sekarang agak slow...dan tidak selaju daripada bulan Julai hingga awal Disember 2009 yang lalu. Semua ini agaknyalah...hasil daripada proses kenaikan harga emas sedikit terbantut hampir 2 bulan yang lalu.

1. Entahlah...apa yang akan terjadi lepas ini. Bagi yang telah merasai saat-saat kegemilangan harga emas yang naik menyacak USD1226/oz tuh...alhamdulillah lah...maybe sudah merasai satu kepuasan dan lega walaupun masih memiliki emas yang sama tapi belum dijual. Kiranya...kalau dijual pun dah balik untung laaa...cuma nak cari yang lebih-lebih jaaa lagi. Itupun kalau masih untung laaa dengan penurunan serendah USD1091/oz sebelum kaunter ditutup 2 hari lepas. Bersyukur dengan pulangan hasil pelaburan emas ni ekkekek.

2. Namun bagi pelabur-pelabur yang baru mengenal dunia pelaburan emas ni, mungkin dah ada yang fed up gak la agaknya. Mananya tidak...beli pada harga sekita USD1200/oz sekarang harga tak naik-naik...dah tuh turun mendadak plak...apa ceritanya nih...

3. Panas...panas...panas!!! Lagi ditulis lagi hot cerita ni...2 minggu lepas dalam sehari boleh naik USD21/oz...ku sangkakan panas hingga ke petang rupa hujan panas yang berkunjung tiba...jatuh plak dah USD27/oz. Sehari ke sehari makin jatuh...apo nak buat ni?

4. Itulah sedikit coretan yang banyak bermain dalam minda saya...tak kurang jugak dalam minda tuan-tuan pembeli emas kan? Betul tak...Sure betulnya lah...Untuk baik demam kena makan ubat so alfaaizy nak kasi sedikit penyejuk:
  • Buatlah sesuatu pekerjaan dengan niat yang ikhlas dan suci. Untuk apa kita membeli emas...bukankah harga emas akan sentiasa naik...cuma masa belum tiba.
  • Dalam pelaburan ada pasang surutnya. Tapi sesuatu yang pasti, bila kita memiliki emas...kena ingat emas itu akan terus berharga dan sentiasa orang kata "emas ni mahal lah" walaupun dikala harga jatuh.
  • Memiliki emas membuatkan kita sentiasa berfikir dan prihatin. Manakan tidak sentiasa mengikuti perkembangan turun naik emas.
  • Bersabar dan bertawakkal kepada Allah. Bersabar ubat segala-galanya dengan ketentuan Allah yang menggerakkan bulan dan matahari. Dengan kehendak Allah semudah Allah mengerakkan bulan dan matahari begitulah juga dengan kehendakNya harga emas akan melambung tinggi dengan segala kurnia rezeki daripadanya.
  • Bersyukur dengan peluang pelaburan. Macam-macam skim pelaburan dah kita pernah masuk...MLM, ASB, FD, TH, Swiss Cash, EAIndex, Public Mutual dan bermacam lagi lah. Apa yang kita perolehi daripada pelaburan yang kita buat? Semuanya dengan RM tapi pulangannya entahlah... Tapi sekarang dengan pelaburan emas...suatu logam yang diakui bernilai telah kita jumpa untuk sama-sama kita explore dan dapatkan hasil daripadanya.
  • Beli dan simpan emas suatu pelaburan jangka panjang. Sudah tentu dengan beredarnya masa dan keperluan manusia yang tidak terbatas terhadap sumber dan emas yang terbatas akan menyebabkan permintaan melebihi penawaran. So apa akan jadi apabila barang semakin kurang...sudah tentulah ia akan naik harga...berlipat ganda ganda ganda.
  • Simpan emas kesedaran bersama terhadap logam yang dimuliakan Allah dan Rasulnya. Tak lupa juga daripada emas tercetaknya dinar dan daripada perak tercetaknya dirham. Dua matawang Islam yang perlu dikembalikan peranannya sebagai medium pertukaran seantero dunia.

5. A'la haazal qadar...atas apa yang dinukilkan semoga kita akan terus bersemangat waja dalam bisnes ini. Ingatlah juga...Hayya a'lal falah...selepas Hayya a'las solah. Jumpa lagi!!!

No comments:

Post a Comment